Hembygdsföreningen

Hembygdsföreningen bildades 1952. Det var på initiativ Bertil Svensson som då var komminister i Torpa och Malte Markheden som var skollärare. Båda hade ett varmt intresse för bygden. Till att börja med hade hembygdsföreningen ingen egen lokal. Men 1956 avled Matilda Johannesdotter i Källshult. Hon hade testamenterat sin gård och alla inventarierna till Torpa hembygdsförening.

Vår förening har alltså funnits i 60 år. Vi har velat hålla Torpas lokala kultur levande. Först och främst sköter vi om "Tildas" i Källshult, som nu är vår hembygdsgård. Genom åren har gården varit en verklig träffpunkt. Varje midsommardag firar vi här med majstång, sång och musik men vi har genom åren haft massor av andra evenemang – sångkvällar, berättaraftnar, rundvandring och visning av byggnaderna. Sedan två år tillbaka finns också en naturstig. Vi har regelbundna träffar när vi klipper gräs, räfsar löv, fixar med husen, städar och mycket annat.

 

Vem var då Tilda?

En karaktärfast kvinna – en verklig personlighet. Hon och hennes två bröder Elof och Leander brukade gården med ålderdomliga metoder långt in i modern tid. Tilda lagade bland annat maten över öppen eld fram till sin död. Mer om syskonen i Källshult kan du läsa i boken "Ida Matilda Johannisdotter" av Anna Lilljequist. Den kostar 40 kronor och finns att köpa genom hembygdsföreningen eller direkt av Anna.

 

Vintertid förlägger vi våra evenemang till Sockenstugan eller Bystugan eftersom "Tildas" saknar el och uppvärmning. I april i år bjöd vi in Kenneth Karlsson från Lidhult som berättade om gamla tider i Vrå socken och visade bilder.

 

2012 firade vi 60-årsjubileum! Det hela gick av stapeln i november i Sockenstugan. PG Moberg berättade om sina resor till Vitryssland och Ukraina och så åt vi väldigt gott tillsammans!

 

Vill du veta mer så kontakta oss! Ordförande för hembygdsföreningen är Sigvard Andervad tel. 035-83029 eller e-post info@tassemarken.nu

Interiör av Tildas i Källshult