Blogg

17/2-2016: Inlägg Hans Nilsson
ELVIS 4 EVER:

Vi som en gång dyrkade Elvis och hans låtar får en chans att minnas lite grann av hans produktion. Det är visserligen inte Elvis själv som kommer (Gud vare tack och lov) utan gruppen Elvis 4 ever. De har den här gången också med sig Lasse Hank Lindström som bjuder på sin musik.
Det blir på lördag 20 februari klockan 21.00 i Torpa bystuga som det hela äger rum. Entrén är 200 kr.
Här nedan är ett utdrag ur Hallandsposten om Elvis4ever.
 
”Två luggslitna herrar med ett förflutet i dansbandssvängen gör segertåg med sin egna personliga Elvis Presleyshow.
”Det är kontakten med människor, få dem att må bra”, säger Tommy om hur han och kollegan gör för att lyckas.
Tommy Lindgren från Halmstad och Kent Rubensson från Torup, duon kallar sig Elvis 4 Ever, har under hösten dragit fulla hus på äldreboende, spelat till dans i en personalmatsal till ett teknikföretag och underhållit med sång under sena kvällar på pizzerior och småkrogar.
Detta är udda miljöer och sammanhang; folkligt långt från konserthusens finpublik. Gaget är lågt. Men Tommy och Kent försöker ändå bjuda på så mycket som det går av sig själva. Ur publikkontakten växer deras popularitet och rykte.
-Elvis kom från ingenting och var egentligen ingenting. Han var inte en stjärna med avstånd till publiken; han var istället med publiken. Elvis var rik som ett troll, men ödmjukheten genomsyrade hans liv. Han tittade på alla, tog alla i hand. Han är verkligen en idol för mig.
Så säger Tommy Lindgren i den film som fotografen Roger Larsson gjort i anslutning till det här reportaget, och som nu finns att se på HP:s webb.
Men med tanke på allt hårsprej de två herrarna sprutar i sina glesnande kalufser, det överdådiga glittret på de utsvängda kostymerna, de blinkande stråkastarna och de pysande rökmaskinerna, kan man tro att Tommy och Kent vill lura publiken att tro att den ändå är på en Las Vegas-show.”
 
(Utdrag ur Hallandsposten 17 februari. Köp den och läs mer).

17/2-2016: Inlägg Hans Nilsson
GOA GRABBAR:

På torsdag 18 februari klockan 19.00 kommer ”GOA GRABBAR” till föreläsningsföreningen i Torpa. Om Goa Grabbar står det så här på nätet:
”Tre glada pensionärer som älskar att glädja sin publik. Ett varierat musikprogram med välkända svenska och engelska trallvänliga låtar. Med gitarr, dragspel och congas där alla tre sjunger och låter publiken sjunga med.
Roliga historier och trevligt mellanprat är tanken.”
Det låter ju väldigt trevligt. Hoppas att det blir många som kommer, för alla vill väl vara med om trevliga framföranden.

17/2-2016: Inlägg Hans Nilsson
BRÖDERNA HASSE:

Fredag 29 januari var bröderna Hasse på besök i sockenstugan. Förutom den vanliga sångstunden visade de bilder från sin resa till Ukraina. Där hjälper man till genom det sommarläger för barn som hålls varje år. Ca 1000 barn kan komma till det lägret. Barnen får några veckor av frisk luft, näringsrik mat (tänk att gå upp 4 kilo på sjutton dagar) och härlig gemenskap. Barnen kommer från Tjernobylzonen, barnhem eller barnrika familjer.
Man hjälper också till med bibelspridning.
Bröderna Hasse har sedan maj -90 kört ett 50-tal hjälpsändningar med mat, kläder, sjukhusutrustning och biblar till Östeuropa.
Av samma anledning som ovan finns det inga bilder med till denna skrivelse.

17/2-2016: Inlägg Hans Nilsson
TORPA FÖRSAMLINGS JULFEST:

Det har dröjt länge innan jag skrev detta. Jag väntade på några foton som en annan person (jag ska inte säga vem) hade tagit på julfesten. Det visade sig att det inte hade blivit några foton så vi får klara oss utan dessa.
Efter gudstjänsten på trettondagen var det alltså julfest i sockenstugan. Efter kaffe med kakor och tårta var det dags för gruppen Bälgaskrynklarna att hantera sina dragspel medan församlingen dansade runt granen. Jag försökte få med alla i dansen genom att säga att alla måste vara med utom de som hade träben (de kunde ju gänga loss dessa). Det visade sig att ungefär halva församlingen tydligen hade träben för de dansade inte.
Vi hade också lite tävling på så vis att Bälgaskrynklarna började spela en melodi och den som kände igen melodin skulle börja sjunga texten. Den som var först fick poäng. Jag minns inte just nu vem som vann tävlingen.
Bälgskrynklarna var väldigt duktiga. På gehör kunde de spela upp vilka sånger som helst och jag hörde faktiskt inte en enda falsk ton. Det visar på hög kompetens.
Efter detta var servering av gröt och smörgås och sedan var festen slut.

5/10-2015: Inlägg Hans Nilsson
Countrysångaren Emilia Lindberg i Torpa

Fredag 25 september var det åter dags för Emilia Lindberg att komma till Torpa för ett sångframträdande. Det var meningen att hon skulle haft Alf Lax med sig, men han hade blivit sjuk. I stället var det hennes man som hjälpte till med sången (någon gång kan väl den egna mannen duga).
Emilia har ju gjort sig känd som kristen countrysångare. När hon sjunger, låter det lite mjukare än när hennes far Nenne är med. Hon har en ganska mjuk stämma som kanske inte riktigt stämmer överens med min tanke om countrymusik.
Emilia är dotter till Nenne Lindberg som i sin tur är brorson till Målle Lindberg som orsakade rabalder på 60-talet. Väckelsemötena var så extatiska att det sades att en del människor kunde svimma eller gå in i transliknande tillstånd. I Växjö var det till och med så att barn under 10 år förbjöds av myndigheterna att delta på mötena.
Nåväl, det var då. Nu är det på ett annat sätt. Emilia har väl ärvt släktens musikaliska sida och tillsammans med sin gitarr och sin härliga röst blir det njutbart.

21/9-2015: Inlägg Hans Nilsson
Så var den äntligen klar – renoveringen av Torpa kyrka – och återinvigningen hölls med pompa och ståt.

Den har stått i malpåse i flera månader utan möjlighet att komma in i (utom för byggarbetarna). Många gånger när jag gått förbi har jag kastat ett öga på den mörka byggnaden och på den mörka kyrkogården (Lamporna var oftast släckta). Med mycket byggmaterial liggande gäller det också att upptäcka eventuella tjuvar som kan ha sökt sig hit. Det kom nog aldrig några, och det var skönt. Då slapp jag ju att ensam gå in och oskadliggöra flera stycken. Eftersom det var den enda gudstjänsten som fanns inom pastoratet denna söndag var kyrkan nästan knökafull (gammalt småländskt uttryck) som aldrig förr. Jag räknade till ungefär 200 personer. Trevligt var att biskopen kom och bevistade det hela. Det fanns ju också många präster från pastoratet och en lång procession som sjungande gick in i kyrkan. Före gudstjänsten var det kaffeservering i sockenstugan och efter gudstjänsten var det middag (för de som hade anmält sig). Jag var som vanligt sen med anmälan och då var det tyvärr fullt. Så jag smet in under nyantaget namn (en anmäld som inte kom). När det gäller själva kyrkobyggnaden kändes det mesta nytt och fräscht när man såg det utifrån. Speciellt gillade jag den röda färgen på fönstren. Det var på tiden att renoveringen blev gjord för taket läckte in och fördärvade träet under.Nu får vi bara hoppas att folk kommer till socknens kyrka i större mängd än tidigare.

31/8-2015: Inlägg Hans Nilsson
MUSIKGUDSTJÄNST MED CARINA OCH JARD SAMUELSSON 22/8.

Den som påstår att en gudstjänst måste vara tråkig har nog aldrig varit med när Samuelssons är med. Man kanske inte ska skriva Samuelssons för det var ju namnet på gruppen som de fyra bröderna en gång bildade. De sjöng melodiska sånger med sina mjuka stämmor. Jag har själv deras julskiva från 1979. Men en av bröderna dog och gruppen splittrades. Bröderna har ändå vid tillfällen sjungit tillsammans. 
Nu till det roliga. Jard blandade sina många sånger med roliga historier som gjorde att stämningen hölls hög. Ett exempel: 
Ett äldre par hade på sin ålders höst svårt att komma överens och det ena grälet avlöste det andra. Till slut insåg de att de måste hitta en utväg ut ur detta, och hustrun hittade det när hon sa: ” Vi får be Gud att han kallar hem en av oss till sig, och sedan flyttar jag hem till min syster”. Hon hade utan tvekan hittat en utväg som var bra, åtminstone för henne. Samma kväll var det Elvismusik i Bystugan. Jag hade tyvärr inte tid att gå. Elvis var annars min ungdomsidol. I slutet på 50-talet skulle man hålla på antingen Tommy Steele eller Elvis. Eftersom min syster höll på Tommy var det givet att jag måste hålla på Elvis.
Någon som var nere i bystugan kanske kan skriva något om hur det var och skicka till Mathilde så alla kan se att det faktiskt händer saker i vår socken. Mejladressen är sorensen.torpa@gmail.com.

26/8-2015: Inlägg Hans Nilsson
TORPA MASKIN- OCH FORDONSNOSTALGIDAG!

Vädrets makter är inte alltid vänliga mot arrangörer av utomhusaktiviteter. När 
Torpa Maskin- och fordonsnostalgidag genomfördes lördag 8 augusti började 
dagen med ett rejält regn som säkert skrämde bort många. Ändå var det ca 700 
personer som besökte Torpa Bystuga. Behållningen för dagen -  trots dåligt väder på morgonen -  blev mycket bra och det behövs verkligen till allt det som Torpa Bystugeförening gör.
Men vädret gjorde att det blev 200 personer minde än förra året. Nästa år får vi 
muta vädergudarna på något sätt, t.ex. soldans.
En stor fördel för många är att det serveras riktig mat på Nostalgidagen. Det gör att man kan ägna hela dagen åt nostalgiska drömmar.
Att gå och titta på de välskötta veteranbilarna var ett nöje som väckte många minnen. Man slås av tanken på hur mycket tid ägarna måste ägna åt dessa rariteter. Bl.a. hittade jag en Borgward Isabella, en modell som en av pappas arbetskompisar hade. Jag lägger in lite från nätet om denna bilmodell:
Borgward Isabella var en modellserie av bilmärket Borgward. Isabella började tillverkas 1954 som en ersättare till Borgward Hansa 1500. Isabella tillverkades fram till 1962 då över 200 000 exemplar levererats.
Bilens rostproblem gjorde att många exemplar blev väldigt kortlivade. Den svenska 
folkhumorn döpte därför modellen till "Hon dansade en sommar" efter en film som hade haft premiär några år tidigare. 

Innan jag kom till Bystugan hade Sunnerbogillet haft en uppvisning av gammeldans. På grund av vädret hölls den inne i maskinhallen.
Intressant var ett gammalt militärfordon som man hade haft till att förflytta trupper med. Man kunde här få åka med den, och fort gick det. Fordonet tillhör Rune Andersson, Ljungby Maskin.
I Roys Maskinfirma inne i Ljungby samlas nu bystugeföreningens ”gubbar”( = män över 20 år), en kväll i veckan för att jobba med gamla maskiner som renoveras och sköts om med pietetsfylld beundran. 
Rune Andersson har genom åren varit mycket tillmötesgående mot föreningen på flera sätt.
Även Svetruck genom Holger Andersson har varit givmilda.

21/8-2015: Inlägg Hans Nilsson
MUSIK I SOMMARKVÄLL – FAMILJEN TÄGIL

Musik i sommarkväll är något som funnits länge, men det är först förra 
sommaren jag upptäckte att jag faktiskt tyckte om det. Kvalitén på musiken är 
ofta ganska hög, och det är skönt att sluta ögonen (för att utesluta andra intryck), 
luta sig tillbaka och bara gå in i musiken.
I onsdags var det familjen Tägil som var här, och de var verkligen värda att 
lyssna på. Nils Tägils stora musikalitet och förmåga att hantera ett piano har jag 
upptäckt förut. Nu var det mest flickornas sångbegåvning som märktes.
Det var alltså Nils dotter och dotterdotter som sjöng. Jag trodde först att de var 
systrar, men sedan såg jag på programbladet att det var tre generationer Tägil. 
Nåväl, mamman verkade inte alls upprörd över att jag tagit dem för systrar.
Det var inte bara stycken av de stora mästarna man framförde utan även en del 
folkmelodier.
Positivt var att man tog upp även kvinnors kompositioner och berättade lite om 
personerna. Annars har ju kvinnor genom tiderna ansetts endast ha förmåga att 
sjunga, inte komponera. Det har ju gjort det lite lättare för männen att briljera.
Jag beundrade tjejernas förmåga att träffa så rätt på tonerna och att även de 
högsta tonerna var glasklara. 
Ingela Tägil = mamman, har gått på musikskolan i Göteborg. Hon har gjort en 
avhandling om Jenny Lind som var den största sångerskan Sverige hade innan 
hon fick konkurrens av Kristina Nilsson.
Minna Tägil har gått i Brunnsbo musikklass i Göteborg och bl.a. sjungit på 
Operan i Figaros bröllop. (Allt detta med viss reservation för att något kan ha 
blivit fel – det var en väldigt snabb intervju).

20/8-2015: Inlägg Hans Nilsson
”LYRISKA TONER I SOMMARKVÄLLEN”

Så kallades musikprogrammet som var i Sockenstugan förra onsdagen (12 aug). 
Och det var verkligen lyriskt med Bengt Ove Gunnarsson på flöjt och klarinett 
och Bo Haraldsson på gitarr. Ju fler sådana här musikkvällar jag går på, desto 
mer njuter jag av de skickliga musikerna. 
Bo var en riktig mästare på sin gitarr och Bengt Ove frambringade liknande 
konststycken framför allt på klarinetten. Jag älskar det djup som finns på de låga 
tonerna på en klarinett. Inget bleckblåsinstrument kan nå det djup som 
träblåsinstrumenten har.
Synd bara att det var så lite folk, 15 – 20 stycken och de flesta utsocknes. 
Hoppas det kommer betydligt fler på lördag när Jard och Carina Samuelsson kommer.

3/8-2015: Inlägg Hans Nilsson
TORPADAGEN

Stark blåst och duggregn var ju inte vad vi önskade. Tältet för kaffeserveringen blåste sönder och vi funderade på om någon över huvud taget skulle komma. Men Torpaborna är sega. När vi räknade samman hade ett trettiotal varit med under en del av tiden.
Av de olika spelen jag hade tagit med blev inte så många använda. Badminton kan jag förstå att det inte var så attraktivt i stark blåst, men kubbspelet desto populärare.
Tipsrundan var också något många gick på och segrare blev Pernilla Svensson med barnen Daniel och Erika.
Kaffe och korv gick åt i det lite kyliga vädret.
Vi fick också några lokala berättelser från bygden, några roliga och några lite hemska (men ändå anpassade till barnen). Här finns ju många historier i vår bygd.
Nästa år beställer vi bättre väder.

3/8-2015: Inlägg Hans Nilsson
EVENGEMANGET FÖR HJÄRTEBARN I BYSTUGAN
Det var ett hiskeligt väder på lördagen, och jag trodde nog inte det skulle komma så många. Men när jag väl kommit dit räknade jag till 30 parkerade bilar. Det visade sig sedan ha kommit ca 200 personer under dagen.
Ute fanns några stånd under tak där man sålde allt möjligt, och där gick ett antal människor omkring. Där fanns också ett lamm man skulle gissa vikten på. Barnkarusellen var tyvärr inte så flitigt använd eftersom det regnade, men ett par gånger såg jag barn som åkte. När barn har roligt tänker de inte på vädret.
Inne i Bystugan var det full aktivitet och mycket folk. Där fanns massor av ställen att där man kunde köpa loppisgrejer, och priserna var ytterst humana.
Som tur var fanns det kaffe och förutom kakor också riktiga frallor, så jag kunde i lugn och ro få min frukost (klockan 13.30).
Där var mycket folk utifrån men också en hel del från närmaste trakterna. Stämningen var allmänt hög och positiv och det gav ett netto på ungefär 10.000 kronor som gavs till Hjärtebarnsföreningen.

24/7-2015: Kommentar till Hans Nilssons inlägg av Mathilde Sörensen
Tack till Hans att du delar dina tanker - hoppas att många fler vill följa ditt exempel, då det vore härligt med debatt på sidan.
Jag vil dock poängtera att det är privata åsikter och inte för sockenrådets räkning.
Apropå hemsidan kan jag informera att den är välbesökt med genomsnittligt 400 sidvisningar i månaden senaste halvåret, så det är jätte positivt!

24/7-2015: Inlägg Hans Nilsson
TILL ALLA INVÅNARE I TORPA SOCKEN!
HEJ!
Det här skriver jag för sockenrådets räkning.
När vi en gång bildade sockenrådet fanns det en tanke bakom. Vi hade precis blivit av med vår skola, det enda som egentligen höll ihop ett stort geografiskt område som sträckte sig långt utanför sockengränsen, från Byholma och Skeen i norr till Össjöa i sydväst, från Nöttja (med tillhörande småbyar) i öster till Össjöa i sydväst. Det var ett geografiskt stort område, som bara hade skolan gemensamt. Men det fyllde funktionen att det fanns en skola i området, och den låg inte längre bort än ca 1,5 mil från någon.
När kommunen bestämde att föräldrar själva skulle bestämma var deras barn skulle gå i skola blev det dödsstöten för skolan. Vi förstod att barnen skulle skingras till olika skolor och att varje by skulle ha ett litet antal barn och att dessa förmodligen inte skulle ha särskilt många att vara tillsammans med. Några barn har ständiga kontakter med andra barn utifrån, men vissa har blivit mer isolerade.
För att skapa någon form av kontakt öppnade sockenrådet en hemsida, men denna har inte varit särskilt mycket använd. Därför tänkte jag försöka få igång den här sidan, själv skriva en del litet djupare om vad som händer just nu i socknen (ett par gånger i veckan), och jag kommer att kontakta många för att höra efter när det är något på gång. Jag hoppas också att många lämnar in bidrag när ni har något på gång.  Jag hoppas på livliga skildringar av sådant som ska hända, sådant som händer nu och sådant som har hänt. Skicka det gärna till min mejladress; hans.nilsson@halmstad.se. Någon gång inom det närmaste året kommer den här adressen att ändras, men det skriver jag om då.
Detta blev lite för långt, men jag har just nu ännu mer att säga och det kommer inom några dagar.

26/8-2013: Inlägg Mathilde Sörensen
Vilken fantastisk sommar vi haft - och fortfarande skinnar solen på dagarna, men nätterna börjar bli kyliga. Endast 2 grader varmt sa en morgonpigg Torpabor att det var kl. 4 i morse. Många har varit på jakt i skogen efter kantareller och blåbär och snart är det dags att leta trattkantarellar och fylla huset med skogsdoft under tiden de torkar.
Idag njöt jag insekternas surrande och den fantastiska fauna uppe i hästhagen. Jag tappade räkningen så många sällsynta klockgentiana hittade jag! Området är underbart med färgklick skiftande från den rosa Jungfru Marias Nyckel till den knallgula Slåttergubbe, den lila Ängsvädd, den blå Klockgentiana och nu Ljungen som börjar ta färg.
Det gäller bara att ta sig tid till att pausa och andas in - visst är livet underbart!

30/4-2013: Inlägg Mathilde Sörensen

Visst är det vackert och mysigt med bål, men denna Valborgsmässoafton blev det plötsligt en väldig aktivitet och trafik i Torpa när elden började sprida sig mot bebyggelse och skog. Snabb insats med pulversläckare och vatten räddade situationen så allt var under kontroll när brandkåren kom. Virvaret tog såklart en del fokus från kören samt årets talare, men viktigast var ju också att ingenting hände. Nu hoppas vi på lugnare vindar framöver! 

 

25/4-2013: Inlägg Mathilde Sörensen:

Äntligen kom våren! Även majblommorna har sprungit ut ;o) Gräset har börjat spira, tranorna syns på åkrarna och gässen simmar i dammen. Visst är det härligt att ha hela våren och sommaren framför sig! Vi rider och kör med hästarna varje lediga stund för inte att missa en solstråle. Hoppas på fint väder på tisdag - Valborgsmässoafton.

 

Den 30 januari har vi fått en ny hyresgäst på Säterivägen - vår nya kantor Gisela Burmann. Så nu är det liv i alla husen på Säterivägen.

 

Fredagen den 25 januari kännte vi vinterkylan även inomhus i Sockenstugan på café-kvällen, men vi tände i brasen och alla sjöng och trivdes. Bröderna Hasse ifrån Vrigstad/Värnamo uppträdde. Det var ungefär 30 pers. samlade.


Ifall någon har synpunkter på vägunderhållningen på vintertiden, vänligen kontakta Sockenrådet så kan vi hjälpa med kontakten till Ljungby Kommun i denna fråga.


Onsdagen den 23 januari var ett 20-tal personer från Nöttja, Vrå, Torpa och Össjöa samlade i Sockenstugan till möte kring fiberuttbyggnaden. Anders Olsson anders.olsson@proveus.se från Bolmsö är utsedd som representant i denna fråga för samtliga sockenråd och fiberföreningar ii Ljungby Kommun. Vi kräver fiber åt alla till lika kostnad!